آذرتیتر: رباتها به این دلیل که میتوانند جاهایی بروند که انسانها قادر به رفتن نیستند از این رو بطور خاص برای کار کردن ایمن با پسماندهای خطرناک اتمی مناسب هستند. ولی قبل از این لازم است که رباتها شبیه انسانهایی شوند که قرار است جایشان را بگیرند یعنی مجهز به اندام هایی مانند دست و انگشت جهت تقلید حرکات انسان شوند.
در حتل حاضر دانشمندان در لابراتوار ملی آرگون وابسته به وزارت انرژی آمریکا یک سیستم تلهرباتیک دو دستی کنترل از راه دور با تواناییهای شبیه به انسان را طراحی و آزمایش کردهاند که بطور بالقوه قادر است کار پاکسازی پسماندهای خطرناک را متحول سازد، ضمن اینکه میتواند کاربردهای گسترده دیگری نیز داشته باشد.
این ربات به تازگی در لابراتوار «اوک ریج» وزارت انرژی آمریکا در محیط شبیهسازی شده برخورد با پسماند رادیواکتیو با موفقیت آزمایش شده است. این فناوری هنوز در مرحله ساخت نمونه است ولی هدف بلند مدت آن استفاده از رباتهای همکاری کننده (کبات) و فناوریهای دیجیتال نوظهور برای کمک به پاکسازی پسماندهای اتمی در تاسیسات اتمی خاموش آمریکا است. همچنین این فناوری میتواند فراتر از سایتهای پسماندهای اتمی بکار رود.
در صنعت اتمی از دهههای قبل سلولهای داغ و سیستمهای محفظههای عایقدار (glovebox ) شیوه سنتی جهت برخورد با مواد رادیواکتیو بوده است. ولی این سیستمها دیگر سودمند نیستند زیرا بر فناوریهای منسوخ و اداره شده توسط انسانها متکی هستند و نمیتوان آنها را به سایتهای محل انجام کار منتقل کرد.
ولی سیستم سلول داغ متحرک لابراتوار آرگون که به سادگی قابل انتقال به سایت است میتواند شیوههای کنونی را رباتیزه کند. این ربات در آزمایشهای انجام شده بطور موفقیتآمیز محفظههای شبیهسازی شده پسماندهای اتمی را گشود و محتوای آنها را بازرسی و منظم کرد و سپس آنها را بست.
طی این آزمایشهای یک هفتهای اعضای تیم تحقیقاتی آموزشهایی دریافت کردند تا بتوانند وظایف خاص همچون دستکاری بازوهای رباتیک جهت گشودن ظروف پلاستیکی را انجام دهند.
فناوری تلهرباتیک یک گام مهم در مسیر بهبود روند پاکسازی ایمن و موثر مواد خطرناک در سایت های اتمی به شمار میرود.
منبع: خبرگزاری ایرنا