انضباط مالی دولت ضامن سلامت مالی
سلامت مالی از یک منظر به مدیریت بهینه منابع در دسترس شخص یا سازمان و ایجاد منابع درآمدی پایدار جهت مدیریت بدهیها و کنترل و پرداخت هزینه ها اطلاق می شود. انضباط مالی به مفهوم مدیریت و کنترل هزینه ها و درآمدهاست.
به گزارش آذرتیتر؛ سلامت مالی از یک منظر به مدیریت بهینه منابع در دسترس شخص یا سازمان و ایجاد منابع درآمدی پایدار جهت مدیریت بدهیها و کنترل و پرداخت هزینه ها اطلاق می شود. انضباط مالی به مفهوم مدیریت و کنترل هزینه ها و درآمدهاست. انضباط مالی و سلامت مالی رابطه تنگاتنگی باهم دارند از نگاه یک مدیر مالی در حوزه حسابداری دولتی، انضباط مالی در بودجه در تعریفی روشن و علمی، در برآورد دقیق و توأم با احتیاط منابع دولت و کنترل هزینههای دولت تبلور پیدا می کند. این امر بیانگر انضباط بودجه ای است که پیامد آن داشتن بودجه ای متوازن و بدون کسری است. وجود انضباط مالی از تحقق فساد مالی و اقتصادی جلوگیری میکند.
یکی از شاخصه های مهم در تحقق سلامت مالی کنترل هزینه هاست. هزینه های بودجه ای دولت برای انجام وظایف حاکمیتی و تصدی گری دولت است. دولت در هر نظام حقوقی و سیاسی، دارای وظایف کلیدی شامل وظایف حاکمیتی و وظایف تصدیگری است. این وظایف شامل اجرای قانون، تامین امنیت داخلی و خارجی، تضمین عدالت و ایجاد فضای مناسب کسب و کار و مشارکت در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... برای شهروندان و نیز ارائه خدمات عمومی مانند بهداشت، آموزش، رفاه و ایجاد زیرساختهای ضروری برای توسعه متوازن کشور است.
با این تعاریف لازم است دولت به بازنگری و بازبینی فعالیتهای زیر مجموعه خود و ارگانها و سازمانهایی که از بودجه دولت استفاده می کنند مبادرت ورزد.از نگاه مدیران توسعه گرا، در سازمانها و شرکتها ، فعالیتهایی که هزینه زا هستند اما ارزش زا نیستند بایستی شناسایی و حذف شوند لذا ضروری است برای هزینه کرد بهینه منابع درآمدی دولت فعالیتهای ارگانها و سازمانهای استفاده کننده از بودجه دولت از جنبه ارزش زایی مورد بررسی قرار گرفته و تصمیم بهینه اتخاذ شود. حذف فعالیتهای موازی، تعریف شفاف از وظایف زیر مجموعه دولت و پاسخگو کردن زیر مجموعه دولت بخش کوچکی از راهکارهای تحقق انضباط مالی است. کنترل و مدیریت بهینه منابع و داراییها، مدیریت بدهیها و ایجاد منابع درآمدی مطمئن، کنترل و مدیریت سازمانهایی که موازی دولت ایجاد شده اند، حذف رانتها و مزیتها ی غیر ضرور ، بازبینی معافیت های اعطایی به اشخاص حقیقی و حقوقی، هر کدام موضوعات مهمی هستند که در جای خود بایستی مد نظر قرار گیرند.
نویسنده: دکتر چنگیز سلمانی