به گزارش آذرتیتر، شانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر کوتاه ارسباران سه شنبه در حالی آغاز خواهد شد که دبیر این دوره از جشنواره حمایت مسئولان را مهمترین نیاز این جشنواره می داند.
۲۱ مرداد سال ۱۳۹۱، حوالی ساعت ۱۷ زمین زیر پای اهالی قره داغ چنان به لرزه افتاد و چنان غرید که اثر لرزش و صدای غرش دهشتناک آن حتی مردم همسایه های شمالی ایران را هم به وحشت انداخت. کوچه ها دیگر بی نشان بود، آن ها که به هنگام زلزله بیرون بودند یا به نحوی جان سالم به در برده بودند با دستان خالی در تقلای یافتن نشانی از عزیزان خود از زیر خروارهای خاک بودند. خاک بود که زیر ناخن جمع می شد و چشمانی که پرده اشک جلوی دیده شان را می گرفت. لحظه به لحظه به آمار خرابی و ویرانی ها افزوده می شد. با بیرون آمدن دستی، پایی یا تکه ای از بدن انسانی، یک نفر به آمار جان باخته ها اضافه می شد. همه چیز با خاک یکسان شده بود. آن هم در چشم به هم زدنی. نه بیمارستانی بود که به داد مجروحان برسد و نه راهی که بشود برای امداد رسانی به مردم از آن استفاده کرد. این خود مردم ارسباران بودند که بلافاصله با همان اتحاد مثال زدنی و تاریخی شان به داد هم رسیدند. همان ها که بعد ها دوباره آستین بالا زدند و خانه های خود و همدیگر را یکی یکی ساختند.
اگر کسی فقط اندکی از تاریخ آذربایجان و منطقه قره داغ را خوانده باشد متوجه استفاده از کلمه اتحاد در سطور بالا می شود. اما اجازه دهید تا شکل عینی این اتحاد را در یک اتفاق و رخداد هنری یادآوری کنیم.
تا قبل از لرزه ای که سال ۱۳۹۱ که بر تن ارسباران افتاد، جشنواره ای در مدیوم هنرهای نمایشی و در قالب تئاتر کوتاه آن هم به صورت منطقه ای در اهر شکل گرفته بود. شاید همین جشنواره را بتوان مهم ترین و جدی ترین رویداد هنری و تئاتری اهر نام برد. پس از زلزله ویرانگر قره داغ، اهالی هنر اهر دست در دست هم و به شکل تحسین برانگیزی به از نو ساختن تنها پلاتو اهر اقدام کردند. پلاتو استاد محب اهری که آن زمان در قید حیات بود روح تازه ای بر جان ساخت و ساز ها در اهر داد. هنرمندان و تئاتری های اهر حالا می خواستند نگاه ها را با تئاتر به اهر متوجه کنند و اینکه چقدر این منطقه به کمک مسئولان و مردم نیاز دارد تا اندکی از ویرانی های به بار آمده جبران شود؛ آن هم با زبان تئاتر.
هر کس خبر برگزاری جشنواره تئاتر کوتاه ارسباران، بر روی آوارها و تل های خاک را می شنید، پاچه های شلوار را تا می کرد و وارد گود می شد. شجاعتی که زبان و بیان تئاتر به هنرمندان منطقه و استان داده بود بی بدیل و مثال زدنی بود. جشنواره در ابتدا قامت استانی به خود گرفت. اما ابراز تمایل و علاقه هنرمندان سراسر کشور برای حضور در اهر و جشنواره تئاتر کوتاه ارسباران جشنواره ای خارج از محدوده آذربایجان شرقی را متصور می شد. بله قرار شد اولین دوره ملی این جشنواره در اهر برگزار شود و شد.
و حالا در آستانه شانزدهمین دوره این جشنواره ملی که قرار بود اولین گام های بین المللی شدن آن با حضور گروه های تئاتری از جمهوری آذربایجان، ترکیه و ارمنستان محقق شود صحبت های دبیر این دوره از جشنواره شنیدنی است.
احمد رجب پور، دبیر شانزدهمین دوره از جشنواره ملی تئاتر کوتاه ارسباران که سابقه ریاست انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان شرقی را نیز در کارنامه خود دارد ضمن اعلام همبستگی و تعامل بسیاری از مسئولان جهت برگزاری هر چه بهتر این جشنواره ابراز داشت: مردم منطقه سال ها است که با این جشنواره اخت گرفته اند؛ تا جایی که جابجایی تاریخ این جشنواره برای مردم و علاقه مندان ایجاد سوال می کند. در طول ایام جشنواره نیز ازدهام و شور مردم دیدنی است. تصور مردم این است که اگر ذره ای از شور و علاقه مردم اهر نسبت به جشنواره در بین مسئولان استان و شهرستان هم بود شکوه این جشنواره بیش از این هم می شد.
دبیر جشنواره ملی تئاتر کوتاه ارسباران در خصوص تغییرات ساختاری شکل گرفته در این دوره از جشنواره و مقایسه آن با دوره های قبل گفت: ما قصد داشتیم این دوره از جشنواره را به صورت بین المللی اجرا و برگزار کنیم که به دلایلی به تعویق افتاد و شاید در سال های بعد این امر محقق شود. قبل از شروع جشنواره جلسه ای با وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم. ایشان قول های مساعدی به دبیرخانه دادند که اگر محقق شود می توانیم کیفیت جشنواره تئاتر کوتاه ارسباران را توسعه دهیم.
رجب پور در ادامه در خصوص وظایف و تعهدات شرکت های فعال در معادن مس سونگون که یکی از ثروت های کشور است گفت: متاسفانه صنایع مس ایران، مس سونگون قره داغ و شرکت های وابسته به تعهدات اجتماعی که قانون برای آن ها تعریف کرده عمل نکردند؛ چرا که رویدادی فرهنگی، هنری بزرگتر و با شکوه تر از این جشنواره در منطقه وجود ندارد و اگر حتی صدمی از درآمد این صنعت به عنوان کمک به این جشنواره مصرف می شد باز هم نمی توانست اندکی از آسیب ها و آلاینده های این معدن عظیم که مردم ارسباران مستقیما با آن سر و کار دارند را جبران کند. وی ادامه داد: شرکت صنایع مس ایران در رفسنجان، سیرجان و کرمان هزینه های چشمگیری انجام می دهد که قابل تقدیر هم هست اما مس سونگون هنوز با تعهدات اجتماعی خود نسبت به منطقه و مردم قره داغ آشنا نیست.
رجب پور در خصوص پتانسیل های موجود در قره داغ و آورده این جشنواره برای اهر گفت: برگزرای هر رویداد هنری در هر جایی به خودی خود مبارک است و قابل تحسین. کسی چه از اهالی هنر و چه به عنوان علاقه مند به هنر شاید تا قبل از برگزرای جشنواره تئاتر کوتاه ارسباران شناخت آنچنانی از قره داغ و اهر نداشت. به واسطه این جشنواره هنرمندان سراسر کشور در یک بازه زمانی ۴ روزه به اهر می آیند و با طبیعت بکر منطقه، صنایع دستی و فرهنگ ارسباران آشنا می شوند. از همه این ها مهمتر مردم ما تشنه رخدادهای هنری اند. استقبال اهری ها از نمایش های روی صحنه و اجراهای خیابانی به حدی است که باعث تعجب و تحسین گروه ها و داوران می شود و این همان هدفی است که ما از برگزاری این جشنواره در اهر داشتیم و انشالله با بین المللی شدن این جشنواره در سال آتی و شرکت گروه هایی از کشور های همسایه در این جشنواره، هم مردم اهر با آثار خارجی آشنا خواهند شد و هم پتانسیل های فرهنگی و هنری قره داغ برای گروه های خارجی نشان داده خواهد شدکه این امر مهم، همت تمام مسئولان استان و شهرستان را می طلبد.
وی در پایان ضمن قدردانی از تمامی گروه های شرکت کننده، مسئولانی که از روزهای ابتدایی پای کار آمدند و مردم اهر، ابراز امیدواری کرد که از سال بعد فاکتورهای کیفی و کمی جشنواره هفدهم ارسباران توسعه یابد و قبل از بین المللی شدن این جشنواره در سال آتی، بستر های بین المللی شدن نیز از جانب مسئولان فراهم شود.
شانزدهمین جشنواره تئاتر کوتاه ارسباران از ۲۸ الی ۳۱ شهریور ماه در منطقه خوش آب و هوای قره داغ به مرکزیت اهر برگزار خواهد شد.