آذرتیتر: واکسن کوویدشیلد توسط شرکت انگلیسی-سوئدی آسترازنکا با همکاری دانشگاه آکسفورد توسعه یافته و توسط انستیتو سرم هند تولید شد. این واکسن بطور گسترده در ۱۵۰ کشور جهان از جمله انگلیس و هند توزیع گردید.
بعضی مطالعات در طول دوران همهگیری کرونا نشان داد این واکسن ۶۰ تا ۸۰ درصد در حفاظت از افراد در برابر ویروس کرونا تاثیرگذار است ولی از آن زمان تاکنون تحقیقات بیشتر حاکی از آن بوده که کووید شیلد ممکن است به ایجاد لخته خون در بدن بعضی افراد منجر شود که ممکن است مرگبار باشد.
در همین راستا یک شکایت دسته جمعی از طرف حدود ۵۰ قربانی در انگلیس ثبت و در آن ادعا شد واکسن به مرگ و جراحت شدید افراد منجر شده و شاکیان خواستار ۱۰۰ میلیون پوند غرامت شدند.
یکی از شاکیان مدعی شده بود بعد از دریافت واکسن و ایجاد لخته خونی به جراحت مغزی دائمی مبتلا شده و وی نمیتواند کار کند.
هر چند آسترازنکا در مقابل این ادعا از خود دفاع کرد ولی برای اولین بار در یکی از اسناد دادگاه اعتراف کرد این واکسن در مواردی بسیار نادر به TTS یا ترومبوز همراه با سندرم ترومبوسیتوپنی منجر میشود که مشخصه آن ایجاد لخته خون و کاهش تعداد پلاکتهای خون در افراد است.
این اعتراف آسترازنکا با تاکید شرکت در ۲۰۲۳ میلادی مبنی بر این است که قبول نمیکند TTS به طور عمومی در نتیجه تزریق واکسن ایجاد شود، تضاد دارد. از طرف دیگر سازمان جهانی بهداشت هم تایید کرده بود کووید شیلد ممکن است عوارض جانبی مرگبار داشته باشد.
منبع: خبرگزاری مهر