آذرتیتر: طبق یک مطالعه جدید که توسط گروهی از پژوهشگران آمریکایی و ژاپنی انجام شده است، احتمال مرگ و یا بستری مجدد در بیمارستان در بیمارانی که توسط پزشک زن تحت درمان قرار میگیرند، کمتر از بیمارانی است که توسط یک پزشک مرد درمان میشوند.
ضمنا بنا به پژوهشگران، اگر بیمار هم زن باشد، این تفاوت حتی بیشتر میشود، بخصوص زمانیکه شدت بیماری زیاد است.
در صورتیکه این مطالعه عمیقاً به دلایل نابرابری نمیپردازد، از تحقیقات قبلی که به نتایج مشابهی رسیده بودند، پشتیبانی میکند.
یوسوکه تسوگاوا دانشمند سیاست سلامت در دانشگاه کالیفرنیا لسآنجلس (UCLA) ابراز کرد: آنچه که یافتههای ما نشان میدهد این است که پزشکان زن و مرد به روش متفاوتی طبابت میکنند و این تفاوتها تاثیر معناداری بر نتایج سلامتی بیماران دارد.
این تیم دادههای پزشکی موجود در ایالات متحده را تجزیه و تحلیل کرد که شامل اطلاعات ۴۵۸ هزار و ۱۰۸ بیمار زن و ۳۱۸ هزار و ۸۱۹ بیمار مرد بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ بود که در بیمارستان بستری شدهاند. تمام بیماران بالای ۶۵ سال سن داشتند و کمتر از یک سوم بیماران زن و مرد توسط پزشکان زن ویزیت شده بودند.
سپس این اطلاعات با نرخ مرگ و میر ۳۰ روزه (از تاریخ پذیرش) و نرخ بستری مجدد ۳۰ روزه (از تاریخ ترخیص) مقایسه شد و در هر دو مورد، پزشکان زن به نتایج بهتری دست یافته بودند.
البته این تفاوتها علت و معلول مستقیم را نشان نمیدهند و خیلی هم واضح نبودند. به عنوان مثال نرخ مرگ و میر تعدیل شده ۸.۱۵ درصد برای بیماران زن درمان شده توسط پزشکان زن در مقابل ۸.۳۸ درصد برای بیماران زن درمان شده توسط پزشکان مرد است که یک مرگ به ازای هر ۴۱۷ بستری شدن در بیمارستان را نشان میدهد.
تسوگاوا گفت: درک بهتر از این موضوع میتواند باعث توسعه مداخلاتی شود که بطور موثر مراقبت از بیماران را بهبود میبخشد.
وی ادامه داد: توجه به این نکته حائز اهمیت است که پزشکان زن مراقبتهای باکیفیتتری ارائه میکنند و از این رو وجود تعداد بیشتری از پزشکان زن از دیدگاه اجتماعی به بیماران میرسد.
نویسندگان این مطالعه میگویند دلایل متعددی میتواند پشت این اختلافات آماری باشد که قبلا در سناریوهای مختلف پزشکی مشاهده شدهاند. به گفته آنها، ممکن است پزشکان زن بهتر با بیماران زن ارتباط برقرار میکنند یا اینکه پزشکان مرد بیشتر احتمال دارد که شدت شرایطی که بیماران زن تجربه میکنند را دست کم بگیرند.
تیم تحقیقاتی پیشنهاد میکند که احتمالا خجالت و ناراحتی کمتری بین پزشکان زن و بیماران زن وجود داشته باشد، بدین معنی که صداقت بیشتری در خصوص شرایط خاص و تشخیص و درمان وجود دارد.
پژوهشگران قصد دارند کارهای بیشتری جهت بهبود نتایج مطالعه تنوع جنسی در محیطهای بیمارستانی انجام شود و مطمئن شوند که کیفیت مراقبت بدون توجه به زن یا مرد بودن بیماران یا پزشکان یکسان خواهد بود. به همین علت مطالعات بیشتری مورد نیاز است تا دریابیم که چرا این تفاوتها وجود دارند.
تسوگاوا اظهار کرد: تحقیقات بیشتر در مورد مکانیسمهای زمینهای که جنسیت پزشک را با پیامدهای روی داده برای بیمار مرتبط میکند و اینکه چرا مزایای دریافت درمان از پزشکان زن برای بیماران زن بیشتر است، پتانسیل بهبود نتایج بیماران را در کل دارد.
این پژوهش در مجله Annals of Internal Medicine منتشر گردیده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا