آلودگی هوا را می توان یکی از مهم ترین مشکلاتی دانست که امروزه شهرهای صنعتی و کلانشهرها با آن دست به گریبانند. شهر تبریز نیز سالهاست که با مشکل آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کند. مشکلی که در فصول مختلف در شهر خودی نشان داده و مشکلات بسیاری برای شهروندان پدید می آورد. تداوم چنین مشکلی نشان از این دارد که شهرداری به عنوان یکی از مهم ترین سازمانهای شهری مرتبط با امر آلودگی هوا، هنوز نتوانسته چاره ای قطعی برای این مشکل بیندیشد و راهکارهای ارائه شده تنها به صورت مقطعی کارساز بوده اند. هر چند در این راستا سرعت بخشیدن به احداث و گسترش قطار شهری تبریز و گسترش و نوسازی دیگر ناوگان حمل و نقل شهری را می توان از فعالیت های شهرداری در این باره دانست ولی چنین راهکارهایی برای این حجم از آلودگی در فصول مختلف سال چاره ساز نبوده است. علاوه بر این مشکل آلودگی زایی برخی کارخانجات و مازوت سوزی های فصلی در نیروگاه تبریز نیز با چنین کارهایی قابل حل نمی باشد.
به نظر می رسد به همین دلیل ایده راه اندازی و اجرای «درخت مصنوعی» در ماه های اخیر به صورت آزمایشی و برای کاهش آلودگی هوا وارد فاز اجرایی گردیده است. دکتر ذاکر حمیدی استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز، سازنده این درخت که با همکاری شهرداری تبریز، اولین درخت مصنوعی در تبریز را ساخته و راه اندازی کرده است در این باره می گوید که اولین بار و در راستای اجرای طرح های کاهش آلودگی هوا، با طرح جایگزینی محلول پاشی به جای نمک پاشی با شهرداری تبریز همکاری داشته است. طرحی که به گفته وی باعث گردیده تا آلودگی ناشی از نمک پاشی ۳۰ تا ۴۰ واحد نسبت به سالهای قبل کاهش یابد. بعد از آن نیز قرار بر این می شود تا درختی مصنوعی از روی نمونه چینی برای تبریز آماده کنند تا گام دیگری برای کاهش آلودگی هوا برداشته شود. به گفته این استاد دانشگاه درخت مصنوعی تعبیه شده در سه راه امین (محققی) تبریز باعث کاهش ۹۰ درصدی گرد و خاک موجود در آن محدوده گردیده است. وی همچنین اظهار امیدواری می کند که اگر روزی بتوان درختی مصنوعی به ابعاد ۱۵۰ متر در نقطه ای از تبریز تعبیه کرد، تاثیر بسیار چشمگیری در کاهش آلودگی و پیامدهای منفی آن در حوزه سلامت شهروندان خصوصا مشکل ناباروری مردان و مسئله افزایش جمعیت نیز خواهیم بود.
طرحی که البته فعلا و بنا به دلایلی نامعلوم متوقف گردیده است و انگار قرار نیست که فعلا این طرح در شهر ادامه یابد. حال سوالی که مطرح می شود این است که چرا علی رغم موفقیت آمیز بودن طرح به گفته طراح آن، تصمیم به عدم ادامه آن گرفته شده است؟ برگی رئیس شورای اسلامی شهر تبریز در این مورد سازمان محیط زیست را مخالف این طرح دانسته و توضیحات زیادی در این باره نمی دهد. باید دید که دلایل سازمان حفاظت محیط زیست استان برای مخالفت با افزایش درخت های مصنوعی شهر چه بوده است.