نسخه چاپی خبر

کاریکاتور جنجالی:
واکنش‌ها به انتشار تصویر حضرت محمد(ص) در ترکیه

کد خبر : 1403
18:13
1404/04/11


ماجرا از شماره ۲۶ ژوئن مجله لمان آغاز شد که در آن کاریکاتور دو فرد به نام‌های محمد و موسی را بر فراز یک شهر بمباران‌شده نشان می‌داد که به یکدیگر سلام می‌کنند. به دنبال واکنش‌ها در رسانه‌های اجتماعی، دادستانی استانبول ضمن صدور دستور جمع‌آوری این شماره از مجله، دسترسی به حساب‌های کاربری لمان در شبکه‌های اجتماعی را نیز با حکم دادگاه مسدود کرد.


به گزارش آذرتیتر به نقل از بی بی سی ترک، فضای سیاسی اجتماعی ترکیه در پی انتشار کاریکاتوری در مجله طنز "لمان" که به پیامبر اسلام توهین کرده بود، به شدت متشنج شده است. دادستانی کل استانبول تحقیقاتی را به اتهام "توهین آشکار به ارزش‌های دینی" آغاز کرده و چندین نفر از اعضای هیئت تحریریه و کادر اجرایی این مجله، از جمله مدیر مسئول و طراح کاریکاتور، بازداشت شده‌اند. این رویداد منجر به بروز اعتراضات خیابانی گسترده‌ای از سوی گروه‌های اسلام‌گرا و واکنش‌های وسیع از سوی مقامات دولتی و چهره‌های سیاسی اپوزیسیون شده است.

ماجرا از شماره ۲۶ ژوئن مجله لمان آغاز شد که در آن کاریکاتور دو فرد به نام‌های محمد و موسی را بر فراز یک شهر بمباران‌شده نشان می‌داد که به یکدیگر سلام می‌کنند. به دنبال واکنش‌ها در رسانه‌های اجتماعی، دادستانی استانبول ضمن صدور دستور جمع‌آوری این شماره از مجله، دسترسی به حساب‌های کاربری لمان در شبکه‌های اجتماعی را نیز با حکم دادگاه مسدود کرد. وزیر دادگستری، یلماز تونچ، اعلام کرد که این تحقیقات بر اساس ماده ۲۱۶ قانون مجازات ترکیه، که مربوط به "تحریک مردم به کینه‌توزی و دشمنی" است، صورت می‌گیرد. در جریان این تحقیقات، ظفر آکنار، جبرائیل اوکچو، دوغان پهلوان و علی یاووز بازداشت شدند و انتشار تصاویر دستگیری آن‌ها با دستبند قپانی، انتقادات حقوقی گسترده‌ای را به همراه داشت.

مجله لمان با رد قاطعانه این اتهامات، در بیانیه‌ای اعلام کرد که کاریکاتور مذکور به هیچ وجه تصویری از پیامبر اسلام نبوده و هدف از آن، ابراز همدردی با مردم مظلوم فلسطین و به تصویر کشیدن یک مسلمان کشته‌شده توسط اسرائیل بوده است. تونجای آکگون، سردبیر مجله، از پاریس این اقدام را "یک تحریک سیستماتیک و حمله‌ای به یک مجله طنز با چندین دهه سابقه" خواند و تأکید کرد که تفسیر ارائه شده از کاریکاتور "بدخواهانه" است. او با یادآوری انتشار پنج شماره ویژه فلسطین توسط لمان، هدف قرار گرفتن این مجله توسط مدعیان دفاع از فلسطین را "تناقضی سنگین و دردناک" توصیف کرد.

همزمان با اقدامات قضایی، گروه‌هایی از معترضان در مقابل دفتر مجله در منطقه بی‌اوغلو استانبول تجمع کرده و با سردادن شعارهایی چون "زنده باد شریعت" و تکبیر، قصد ورود به ساختمان را داشتند که با مداخله پلیس مواجه شدند.

این رویداد با واکنش شدید مقامات دولتی همراه بود. رئیس‌جمهور رجب طیب اردوغان آن را "یک فتنه پست و تحریک آشکار در پوشش طنز" خواند و وعده پیگیری قاطعانه موضوع را داد. وزرای کابینه و رهبر حزب حرکت ملی (MHP)، دولت باهچلی، نیز با محکوم کردن این کاریکاتور، خواستار اقدامات حقوقی علیه اسلام‌هراسی شدند.

در مقابل، رهبران اپوزیسیون مواضعی چندوجهی اتخاذ کردند. اوزگور اوزل، رهبر حزب جمهوری‌خواه خلق (CHP)، ضمن تأکید بر عدم پذیرش هرگونه بی‌احترامی به پیامبر اسلام، اعلام کرد که "به هجومی که بر اساس یک بی‌احترامی انجام‌نشده صورت می‌گیرد نیز اجازه نخواهد داد" و به سابقه مجله لمان در حمایت از موضوعاتی چون فاجعه کشتی ماوی مرمره اشاره کرد. امام‌اوغلو شهردار زندانی استانبول با بیان اینکه "گستاخی انجام شده علیه حضرت محمد (ص) که به عنوان رحمت برای جهانیان فرستاده شده و حضرت موسی (ع) را محکوم می‌کنم"، خواستار "خویشتن‌داری و عقل سلیم" شد.

انتهای پیام / 

نویسنده : آذرتیتر
ستاک