نسخه چاپی خبر

کیمیاگری با شیشه و تبدیل به برق

کد خبر : 127
20:33
1402/11/09


آذر تیتر: محققان دانشگاه های EPFL سوییس و توکیو تک ژاپن کشف کرده‌اند که می‌توان شیشه معمولی را بوسیله لیزر فمتوثانیه به یک نیمه رسانا تبدیل کرد که با نور فعال می شوند.


تحقیق انجام شده دستاوردی بزرگ در حوزه علوم مواد محسوب می‌شود، که در نشریه Physical Review Applied منتشر شده است و فرصت های جدیدی برای کاربردهای گوناگون از قبیل پنجره‌های هوشمند و حسگرها ایجاد کرده است.
محققان به رفتار اتم ها در شیشه تلوریت (حاوی عنصر تلوریم) در معرض پالس های بسیار سریع نور پرقدرت لیزر علاقمند بودند. آنها متوجه شدند لیزر، بلور‌های کوچکی از تلوریم و اکسید تلوریوم که هر دو مواد نیمه رسانا هستند را در داخل شیشه و دقیقا در جایی که نور به آن برخورد می‌کند، برق ایجاد می‌کند. این دستاورد حاکی از آن است که شیشه در معرض نور روز می‌تواند برق تولید کند.

محققان بر این باورند که با کمک چنین اکتشافی می‌توان الگوهایی ماندگارتر روی سطح شیشه ساخت که در زمان قرار گرفتن در معرض نور می‌توانند برق تولید کنند.

محققان EPFL با کمک همکارانشان در دانشگاه توکیو تک از شیشه تلوریت استفاده کردند و لیزرفمتوثانیه را جهت اصلاح شیشه و مطالعه تاثیر لیزر به کار گرفتند. آنها متوجه شدند با کشیدن یک الگوی خطی ساده روی یک دیسک از جنس شیشه تلوریت به قطر یک ثانیه قادر هستند دستگاهی ابداع کنند که بعد از قرار گرفتن در معرض اشعه ماورابنفش و طیف مرئی می تواند جریان برق تولید کند. چنین جریان برقی می تواند ماه‌ها دوام بیاورد.

نویسنده : آذرتیتر
ستاک