نسخه چاپی خبر

دفتر انجمن ایرانی تاریخ آذربایجان شرقی در تبریز افتتاح شد

کد خبر : 1082
15:09
1403/08/11


مراسم آیین افتتاح دفتر انجمن ایرانی تاریخ در بنیاد ایران‌شناسی آذربایجان شرقی واقع در خانه‌ تاریخی شربت‌اوغلی و امضای تفاهم نامه میان انجمن ایرانی تاریخ شعبه آذربایحان شرقی با بنیاد ایرانشناسی تبربز برگزار گردید.


مراسم آیین افتتاح دفتر انجمن ایرانی تاریخ در بنیاد ایران‌شناسی آذربایجان شرقی واقع در خانه‌ تاریخی شربت‌اوغلی تبریز و امضای تفاهم نامه میان انجمن ایرانی تاریخ شعبه آذربایحان شرقی با بنیاد ایرانشناسی استان برگزار گردید.

به گزارش آذرتیتر، طاهری خسروشاهی، رئیس بنیاد ایران‌شناسی استان ضمن تشکر از حضور مهمانان و اساتید پیشکسوت و کنونی دانشگاه تبریز و دانشجویان و اصحاب رسانه، اهداف این بنیاد را انجام تحقیقات تاریخی، تتبعات ادبی و تألیفات و همچنین برگزاری نشست‌های فرهنگی و پژوهشی دانست که همچون گذشته در حال انجام است. در ادامه اعلام کرد انجمن ایرانی تاریخ فعالیت خود را از سال 1387 زیر نظر وزارت علوم آغاز کرده است. 
 
فاطمه‌ اروجی، دانشیار گروه تاریخ دانشگاه تبریز هم ضمن تشکر از حاضران در این مراسم و به‌ خصوص استادان پیشکسوت دانشگاه تبریز همچون دکتر برادران‌شکوهی، دکتر اصفهانیان، معلمان و دانشجویان، هدف از این گردهم‌آیی را افتتاح دفتر انجمن و امضای تفاهم‌نامه‌ همکاری با بنیاد ایران‌شناسی عنوان کرد.

ایشان در ادامه حضور دکتر طاهری خسروشاهی بر ریاست بنیاد ایران‌شناسی در آذربایجان شرقی را غنیمتی دانست که در گذشته نیز برای برگزاری همایش‌ها مساعدت فراوانی کرده‌است. وی در ادامه افزود که به منظور گسترش شناخت تاریخ و تمدن ایرانی و شناساندن تاریخ کشور، انجمن ایرانی تاریخ شعبه آذربایجان شرقی از سال گذشته در تبریز، هشت همایش را در بنیاد ایران‌شناسی استان برگزار کرده‌است.

سیروس برادران‌شکوهی، استاد بازنشسته گروه تاریخ دانشگاه تبریز هم در سخنان خود از بزرگانی که در بررسی و شناساندن تاریخ ایران زحمات بسیاری را متقبل شدند و آثار ماندگاری را در این زمینه باقی گذاشتند سخن گفتند و به جایگاه آذربایجان در تاریخ ایران اشاره کرده و در ادامه  بیان کردند  که باوجود این‌ که شرایط مساعدی برای حضور در نشست نداشته، اما به دلیل اهمیت استانی انجمن  ایرانی تاریخ،  لازم دیدند که در این نشست شرکت کنند.

داوود اصفهانیان دیگر استاد بازنشسته گروه تاریخ دانشگاه تبریز هم در سخنان خود بیان کرد که روزگاری ما در ایران به غیر از تاریخ، دغدغه‌ دیگری همچون ایران‌شناسی نداشتیم؛ در خارج از کشور هم شرق‌شناسی بود؛ تا این که در سال 1350، مرحوم دکتر شجاع‌الدین شفا نشریه‌ای به‌نام مجموعه‌ ایران‌شناسی را منشتر کرد و این سرآغاز مطالعات ایران‌شناسی در ایران بود؛ که در ادامه با تلاش‌های ایرج افشار و کریم اصفهانیان و دیگران ادامه یافت. ایران‌شناسی گرچه پس از انقلاب جمع شد؛ اما نهایتاً در دولت هاشمی رفسنجانی، با تلاش‌های مرحوم حبیبی به تأسیس بنیاد ایران‌شناسی منجر گردید؛ هرچند این بنیاد وابسته به نهاد ریاست‌جمهوری در ادامه همواره یا با تغییر متصدی و یا با تغییر سیاست‌ها، گرفتار طوفان سهمگین سیاسی شده‌است. 

سعید جلالی، مالک انتشارات ستوده هم در سخنان خود با اشاره به اینکه دکتر خانبابا بیانی، موسس دانشگاه تبریز، خود استاد تاریخ بوده به اولین اساتید گروه تاریخ دانشگاه تبریز و اولین فارغ‌التحصیلان آن که در مقطع کارشناسی نیز ملزم به ارائه‌ پایان‌نامه بودند و در آینده‌ جریانات سیاسی کشور در درهه‌ 50 اشاره کرد و نهایتاً اعلام کرد که تمام هزینه‌های جانبی هر همایشی در بنیاد ایران‌شناسی استان را متقبل خواهدشد.

باقر صدری‌نیا، استاد گروه ادبیات دانشگاه تبریز هم برگزاری این نشست‌ها را بسیار سودمند دانسته و به اهمیت تحقیق و انتشار پژوهش‌ها تأکید کرد و ضمن انتقاد از عدم توجه به تاریخ انقلاب اسلامی در تبریز افزود: «ما نیازمند پژوهش‌ها، دقت، ارزیابی و کاوش در زوایای تاریخی ایران و آذربایجان هستیم؛ گوشه‌گوشه‌ تاریخ ما نیازمند کاوش دوباره است. پژوهشگران جوان را به خصوص در تاریخ 200 سال اخیر به‌کار گیریم. هنوز کتابی در مورد "تاریخ انقلاب 57 در تبریز" نوشته نشده‌است. هر کسی تریبونی به دست می‌گیرد تنها لاف و گزاف‌هایی در مورد خودش و نقش خود در انقلاب می‌زند؛ ما آن‌هایی را که می‌شناسیم با شنیدن این سخنانشان خنده‌مان  می‌گیرد؛ کسانی که جسارت حضور در خیابان‌ها را نداشتند. ما خواستار یک تاریخ شفاهی هم در این مورد هستیم؛ خوشبختانه خیلی از افراد حاضر در انقلاب هم‌اکنون زنده اند؛ بهتر است خاطرات آن‌ها ثبت و ضبط شود. با وجود چنین پژوهش‌هایی جلوی لاف‌زنی خیلی‌ها گرفته می‌شود. خود بازارچه‌ کتاب تبریز می‌تواند موضوع کتاب مستقلی شود؛ بازارچه ای که روزگاری هر سه طبقه‌اش کتاب‌فروشی بود و اکنون به‌کل بازار نوشت‌افزار شده‌است».

طاهری خسروشاهی هم بار دیگر در سخنان دیگری مدعی شد بنیاد ایران‌شناسی گرچه وابسته به نهاد ریاست‌جمهوری است اما متأسفانه یک ریال بودجه‌ دولتی ندارد و امید است که دکتر پزشکیان، به این مسئله توجه داشته باشد.

محمدباقر بهشتی، استاد اقتصاد و رئیس پیشین دانشکده‌ علوم اجتماعی دانشگاه تبریز هم دانشگاه را در اصل محلی برای تربیت نیروی انسانی مختص اداره‌ جامعه دانست اما اظهار تأسف کرد که دانشگاه در حال حاضر از این هدف دور شده و محلی برای گسترش درآمدهای بی‌ هدف شده‌است.

در پایان این مراسم هم تفاهم‌نامه‌ای برای همکاری میان بنیاد ایران‌شناسی استان و انجمن ایرانی تاریخ شعبه استان امضا شد و دفتر انجمن با حضور اساتید و حضار افتتاح گردید.

انتهای پیام / 

نویسنده : رسول پورزمانی
ستاک